Klik "Follow" aje...

Monday, October 27, 2014

JAMIL KHIR BAHROM KENA GASAK?!!.. PADAN MUKA!!!..


BN Makin Serabut, UMNO Makin Pening, Ulama Dah Mula Bersuara.. 

"Kita seolah-olah terlepas daripada sasaran sehingga mazhab Syafie kita anggap seperti itulah satu-satunya Islam. Sedangkan bayar zakat tidak pakai mazhab Syafie. Sah pula zakat kita.

"Pergi haji, tersentuh lelaki perempuan, mazhab Syafie kata batal wuduk (ketika haji), tiba-tiba panduan dari Tabung Haji kata tak batal. Boleh pula? Tak murtad pula? Tak hina Islam pula? Kenapa tak konsisten kefahaman itu? Ini satu kesalahan yang perlu kita dedahkan..." *baca lagi disini atau disini.

CAKAP-CAKAP ANJING 
BUKAN Zakat dan Haji saja yang tak nak ikut Mazhab Syafie :) pengurusan harta wakaf pun tak ikut Mazhab Syafie. Lagi mau sembang bab Anjing ka?..
*baca lagi disini... kalau tak boleh, klik disini :)

HIKMAH
Allah SWT hantar anjing saja untuk dedahkan amalan Islam Liberal dalam Kerajaan UMNO/BN.

MORAL
Kerajaan UMNO/BN sendiri yang serabut dan keliru lagi mau cakap rakyat pening ka ?..:) Kes Tanah Wakaf Khas Madrasah Salihiah apa cerita?..
Dalam mazhab Syafi’i, peluang untuk melakukan istibdal terhadap sesuatu harta wakaf adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh pendirian para fuqahanya yang begitu tegas dalam menetapkan sesuatu hukum.
Fuqaha mazhab Syafi’i berpendapat bahawa sesuatu harta yang diwakafkan adalah hak milik Allah dan ianya tidak boleh ditukar ganti dengan apa cara sekalipun walaupun harta tersebut telah musnah dan harta tersebut tidak akan kembali kepada pemiliknya yang asal (al-Zuhayli 2005: 7678).

Mereka berpegang pada pendapat saidina Umar yang menyatakan bahawa harta wakaf tidak boleh dijual, dihibah dan diwariskan. Mereka juga turut mengemukakan dalil qias dengan menyatakan “sesuatu harta yang tidak boleh dijual ketika ada manfaat sudah tentu tidak boleh dijual ketika tiada manfaat” (Ikrimah 2008: 271). Hal tersebut adalah kerana sesuatu harta wakaf itu ada manfaat, jika ia tidak boleh dijual ketika ada manfaat apatah lagi ketika harta itu telah rosak dan tiada manfaat. Berdasarkan kepada hujah tersebut maka fuqaha mazhab Syafi’i tidak mengharuskan istibdal dilakukan sama ada harta wakaf tersebut berbentuk harta alih mahupun harta tak alih.
Walau bagaimanapun terdapat sebahagian daripada fuqaha mazhab Syafi’i yang memberi ruang untuk melaksanakan konsep istibdal tersebut yang mana sekiranya berlaku kerosakan atau keruntuhan ke atas sebuah masjid, istibdal hanya boleh dilakukan setelah mendapat keizinan daripada Qadi. Selain daripada itu terdapat satu pendapat daripada fuqaha mazhab Syafi’i berkaitan harta wakaf tak alih seperti pokok dan haiwan iaitu apabila pokok itu sudah kering dan haiwan itu telah tua maka kedua-dua harta itu tidak harus dijual akan tetapi sekiranya ia boleh dimanfaatkan sebagai bahan bakar atau disewakan untuk mendapatkan hasil maka perkara tersebut boleh dilakukan (al-Ramli 1967: 394). 
Ada ikut Mazhab Syafie ka ?..

RASUAH punya pasal, semua boleh :)

BERTAUBATLAH Wahai UMNO/BN !!!..
#hapusrasuah

No comments:

Post a Comment

Apa yang anda faham dari apa yang anda saksikan ?

Note: Only a member of this blog may post a comment.