Klik "Follow" aje...

Thursday, August 28, 2014

DATO' SUDAH BERJAYA CUCUK HIDUNG DATO'-DATO'

KES ISTIBDAL HARTA WAKAF DI NEGERI KEDAH
Di Negeri Kedah terdapat beberapa kes tanah wakaf yang telah dibangunkan dengan kaedah istibdal yang bertujuan untuk memberi manfaat dan kemudahan kepada masyarakat awam. Antara pembangunan yang dilaksanakan melalui kaedah istibdal ialah:

1). PEMBESARAN LAPANGAN TERBANG SULTAN ABDUL HALIM
Lapangan terbang Sultan Abdul Halim terletak di sebuah tempat yang bernama Kepala Batas, mukim Titi Gajah daerah Kota Setar yang mana jaraknya adalah 13 km dari Bandaraya Alor Setar. Pembesaran lapangan terbang ini dilakukan disebabkan oleh saiz dan keluasan terminalnya yang tidak dapat menampung penumpang dengan jumlah yang ramai. Pembesaran ini juga bertujuan untuk memberi lebih keselesaan dan kemudahan kepada pengguna dan mengatur sistem dalaman terminal supaya lebih tersusun dan sempurna. Antara perkara yang dilakukan ialah dengan menyediakan satu kawasan untuk meletak kenderaan serta ruangan menunggu yang lebih luas untuk pengguna. Selain daripada itu balai perlepasan dan balai ketibaan juga turut diasingkan dan dibina dengan lebih luas serta landasannya juga turut dipanjangkan daripada 1963 meter kepada 2745 meter untuk membolehkan pesawat Airbus 330 beroperasi di lapangan terbang tersebut.

2). PEMBINAAN EMPANGAN BERIS
Empangan Beris terletak di daerah Sik yang mana jaraknya dari pekan Sik adalah 24 KM. ianya sejauh 90 KM dari Bandaraya Alor Setar dan kira-kira 1.6 KM dari pertemuan antara Sungai Beris dan Sungai Muda. Ia mula dibina pada tahun 2000 dan telah siap pada tahun 2004. Walau bagaimanapun empangan tersebut mula beroperasi sepenuhnya pada tahun 2005. Tujuan utama empangan ini dibina adalah untuk membekalkan air bersih kepada penduduk di selatan negeri Kedah dan Pulau Pinang serta menyalurkan air untuk kegunaan sektor pertanian terutama bagi kawasan sawah padi. Pada masa yang sama empangan tersebut juga berfungsi untuk mengurangkan beban kesan banjir di kawasan hilir lembangan Sungai Muda.

3). PEMBINAAN LANDASAN BERKEMBAR KERETAPI ELETRIK (IPOH-PADANG BESAR)
Landasan berkembar eletrik ini bermula dari Ipoh, Perak dan berakhir di Padang Besar, Perlis. Landasan ini juga akan merentasi negeri Kedah melalui beberapa daerah antaranya daerah Kota Setar. Tujuan pembinaan landasan ini adalah untuk memberikan kemudahan perhubungan bagi semua rakyat Malaysia.

4). MENAIKTARAF JALAN RAYA
Di negeri Kedah, kaedah istibdal wakaf juga telah dilaksanakan dalam projek menaiktaraf jalan raya. Perlaksanaan tersebut dapat dilihat apabila pihak berkuasa telah mengambil dua lot tanah wakaf am iaitu Lot 728 GM161 dan Lot 1509 GM763 yang terletak di mukim Kubang Rotan daerah Kota Setar untuk membina Jalan Persisiran Pantai dari Kuala Kedah ke Kuala Sanglang. Selain daripada itu pihak berkuasa juga telah mengambil sebahagian daripada lot tanah wakaf am yang merupakan ladang getah iaitu Lot 3789 SPB63305 yang terletak di mukim Pulai daerah Baling untuk melaksanakan projek menaiktaraf jalan raya di daerah tersebut.

5). PEMBINAAN PANGGUNG WAYANG DAN SUPERMARKET AMAN CENTRAL
Tanah Wakaf Khas Madrasah Salihiah menjadi sasaran tokey-tokey projek 1Malaysia.
:) memang patut la pun DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong, Tuanku  Sultan Kedah menegur pentadbiran Dato'-Dato' yang mengurus tadbir negeri Baginda Tuanku tu dalam titah ucapan Tuanku yang menjadi kontrolversi serata-rata negeri Kedah.

*Sat lagi ada macai pi buat report pulak :D hehehehehe.... Jadi macam orang surat habaq tu :) kecoh 1Malaysia.

DISINI LAHIRNYA SEBUAH CINTA
Malaysia Bukan Negara Sekular

Cubalah hangpa buat universiti Al-Salihiah dalam penganjian khusus kepada Mazhab As'Syafie di tapak tu, ada juga keberkatan dari Allah SWT daripada hangpa buat Supermarket dan Panggung Wayang yang langsung takdak kena-mengena dengan "life style" oghang Kedah.

Tengok tv, tengok surat habaq, tengok blog pakat kecoh Selawat Nabi sana-sini, Cinta Rasul sana-sini tapi Sunnah Nabi (Wakaf) tak jaga.



Bertaubatlah Dato'-Dato' oiii... dah nak masuk 3 bijik dah MH nih... takkan tak boleh nak paham hikmah Allah SWT lagi kot ?!! *baca lagi disini.